Kultura

,Tvrd je orah“ i VIS Mladi

G.B. 19.06.2024
,Tvrd je orah“ i VIS Mladi

Znate kako se nekad dolazilo do šanse da sviraš u restoranu, ili na nekoj terasi, recimo hotela u centru – na terasi ,,Onogošta“ u Nikšiću? Morao si da dobiješ državnu dozvolu.

Tako su morali, na primjer, Nikšićani iz Vokalno-instrumentalnog sastava (VIS) Mladi. Postojala je Estradna akademija u Titogradu. Pa ako želiš ,,tezgu“ u svom gradu, moraš u glavni grad socijalističke republike – na ispit. Da tamo na akademiji vide šta i kako sviraš i da si kulturna osoba. E da, važan i i apsolutno potreban uslov – bio je da su dvojica članova benda morala da znaju da sviraju sa notnog zapisa. Tek kad to ispuniš, onda si grupa.

VIS Mladi su važna referenca muzičkog života Nikšića. Recimo, od sredine sedamdesetih – pa duboko u drugu polovinu osamdesetih godina. Otprilike isti period, koji je ,,pokrivala“ Osma sila.

Zoran Olivieri tu je bio otprilike glavna faca – pjevač i gitarista. Za bubnjevima Brano Ćirović, pa Gojko Nikolić za klavijaturom. Basista Josip Olivieri. I jedna važna karika benda – saksofonista Božo Jevtić. Da sve to zvuči malo raskošnije i drugačije nego ,,konkurencija“ bendova koji su u tom periodu nastupali u gradu.

I naravno, važno je napomenuti – da je i ovaj bend, kao i generacije nikšićkih muzičara, stasavao kroz ,,Zahumlje“. Tu su, svirajući na nastupima Kulturno-umjetničkog društva, sticali i bitno iskustvo... Vježbali po garažama, snalazili se – otprilike prošli put svakog pop ili rok benda.

U startu su svirali više pop muziku. Onako, sa italijanskim prizvukom – jer je još od početka šezdesetih italijanska muzika bila izuzetno popularna u Crnoj Gori. Pa je to onda sve više naginjalo ka roku.

I da, za VIS Mlade je bitno istaći i da su imali autorsku muziku. Hit u gradu bila je posebno njihova ,,Tvrd je orah“, uz par balada. Svirke bi obično bile na motelu (sada Hotel ,,Trebjesa“), imali su priliku da nastupaju i na Malom stadionu...

Od dolaska u bend Save Perovića, početkom osamdesetih (već smo ga pominjali, profesor likovnog, sjajan bubnjar i kultni lik nikšićke i crnogorske rok scene sedamdesetih i osamdesetih) VIS Mladi se zvao Džejn (,,Jane“) ili Crazy Jane.

Nastupali su često i po našem primorju, učestvovali i na kultnoj Nikšićkoj gitarijadi 1980. upamćenoj po nastupu lokalne grupe Crna rupa... A u drugoj polovini osamdesetih, sa njima je nastupao, kao pjevač, i Željko Mrvošević iz Osme sile.

U očevoj domovini, u Italiji, Zoran Olivieri je živio dvije decenije... A povratak u Nikšić, prije otprilike deceniju – najbolji je bio dokaz, u kojoj mjeri je grad i sredina odrastanja, bio bitan jednom od najvažnijih muzičara, u dugom periodu u našem gradu.