Kultura

Pete and Bas - Reperski duo trećeg doba

Đorđije Njunjić 21.10.2024
Pete and Bas - Reperski duo trećeg doba

Pit i Bas su britanski duo dvojac. Penzioneri u svojim sedamdesetim. Ono što je karakteristično za ove genijalce jeste da su odraz na koji muzička industrija danas funkcioniše. Prava imena su im Peter (Pete) Bowditch i Basil (Bas) Bellgrave. Dolaze iz Londona i stekli su svjetsku slavu. A kako su došli do toga?

Pit je čuo hip hop preko svoje unuke i rekao svom drugaru Basu to, pa su se okušali u repu. Iskoristili su društvene mreže i objavili snimke. Mnogi nisu mogli da vjeruju šta gledaju, i koliko su zapravo njih dvojica dobri. Izgleda da se talenat za repovanje krio u ovim preporođenim Londoncima. Danas ih prate milioni. Prave albume i idu na truneje. Prave pjesme koje žele da čuju uglavnom mladi a tiču se ulice, svakodnevnih situacija, kvartovskih i kafanskih priča, a spotovi su im urnebesni i savršeno predstavljaju ono o čemu pjevaju. Pit i Bas su istiniti!

Takođe važan aspekt njihovog djelovanja jeste UK drill, dolaze i South Lonodna, imaju taj akcenat i tu subkulturu nose u sebi, a tu je i Milwall FC. Dakle cijeli jedan mikrosvijet koji se i preko njih globalizuje, kao što je to slučaj sa navijačkom subkutlurom. Šta reći o pjesmama kao što su “Gangsta sh..”, “Pint and a fag”, “Shut ya mouth”?

Imaju preko milion instagram pratioca, a svaki njihov video valja pogledati po nekoliko puta. Nije još zabilježeno da se pojavio neki hip hoper u njihovim godinama koji počinje karijeru, a da li će se trend penzionera koji počinju sa muzikom nastaviti ostaje da se vidi. U svakom slučaju Pit i Bas su iskoristili današnje muzičke alate i već ušli u istoriju moderne muzike, tako da mogu da se penzionišu... malo kontradiktorno...ali slušaćemo ih i gledati sa velikim zadovoljstvom... dok budu među nama! Pete nad Bas are in tha house!

cover photo: fb/peteandbas